Kraamzorg: u kunt rechtstreeks contact opnemen met mij

Tarieven Kraamzorg

 

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering, maar je betaald wel per uur de wettelijke eigen bijdrage. Soms krijg je de eigen bijdrage terug, zie hiervoor je zorg polis. Het aantal uren wordt bepaald door het LIP (landelijk indicatie protocol) en is deels afhankelijk van de werkdruk en onze CAO.

Als u zwanger bent, meld u dan ZELF aan melden bij het kraambureau naar uw keuze. Doe dit voor de 3 e maand. Dan bent u verzekerd van zorg en voorkomt misverstanden. Met regelmaat krijgen we verzoeken van cliënten waarbij anderen de kraamzorg zouden hebben geregeld,  maar uiteindelijk blijkt dat er dan tijdens de bevalling geen kraamzorg is geregeld,  u bent zelf verantwoordelijk en neem zelf contact op met uw kraamverzorgster.

 

Sandra Mostert IBCLC heeft Keurmerk ZZPér zorg Certificaat van Vakbevoegdheid en Vakbekwaamheid voor profiel WKKGZ EN WMO Jeugdhulp solistisch. Daardoor kunt u met iedere zorgverzekering bij mij terecht voor kraamzorg en heeft u dezelfde voorwaarden kwa vergoeding van kraamzorg bij mij als bij een kraambureau. U betaald de wettelijke eigen bijdrage.

 

 

Sinds 1995 ben ik kraamverzorgster. Ik ben moeder van 2 kinderen, en bekend met natuurlijke kraamzorg. Daarnaast ben ik gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding, wat in de kraamzorg echt een pré is. Ik volg mijn scholingen o.a. via Kennis Centrum Kraamzorg, SBL, en als IBCLC zowel in Nederland als in België. Dat geeft mij een bredere kijk en fijne samenwerking met meerdere discipline 's.

U kunt rechtstreeks contact met mij opnemen. Ik zal dan samen met jullie het geboorteplan en jullie kraamzorg-wensen doornemen. Ik begeleid jou en je gezin tijdens de eerste dagen na de geboorte van jullie kindje. Ik controleer dagelijks de gezondheid van moeder en kind, geef uitleg over borst en of kunstvoeding, verzorging en baden van de baby, maar verricht geen huishoudelijk werk meer. Dit ivm personeelstekort. 

 

Als je zwanger bent van jullie eerste kindje, raad ik jullie aan om de cursus borstvoeding voor ouders te volgen. Dit is tevens een goede voorbereiding op de kraamtijd. De cursus kan ook gevolgd worden door ouders die om wat voor reden dan ook kunstvoeding gaan geven. 

 

Ik geef cursus borstvoeding aan kraamverzorgenden, KCKZ geaccrediteerd. Collega's kraamzorg, die vragen hebben over cursus, kunnen ook contact met mij opnemen.

 

Mijn regio is Someren-Valkenswaard-Budel-Asten-Weert-Roermond- Venlo, Maaseik B en Grensgebied Duitsland.

de zwangerschap

meld u tijdig aan voor kraamzorg!

denk aan erkenning ongeboren vrucht, als u niet gehuwd bent

vraag uw kraampakket aan bij de zorgverzekering

zorg dat u voor de 7e maand de babykamer in orde heeft, commode, bad/tummy tub op standaard.

koortsthermometer, 2 bedkruiken, dekentje, luiers, billendoekjes, kleertjes, rompertjes, jasje, mutsje.

vanaf 37 weken vluchtkoffer klaar, bed op klossen (arbo wet)

De volgende klachten kunnen wijzen op ernstige zwangerschapscomplicaties pre-clampsie / HELPP syndroom. Je hebt een klein risico om dit te krijgen, maar bij volgende klachten moet je direct contact op nemen met je verloskundige of gynaecoloog:

*hoofdpijn, sterretjes zien, braken

* strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in bovenbuik of tussen schouderbladen

*plotseling vocht vasthouden in gezicht handen of voeten

* hoge bloeddruk, eiwit in je urine

 

beroepsprofiel kraamzorg


Het werk van kraamverzorgende omvat meer dan 'met baby's werken'. Ik assisteer de verloskundige bij de bevalling. Dat is voor een deel medisch werk maar vereist ook veel  begeleidende competenties. Ik verzorg moeder en kind in de week na de bevalling. Maar ik leer mensen vooral zelf voor hun  baby te zorgen door het geven van voorlichting aan de ouders over een goede verzorging van hun kind en zichzelf. Aanvullend geef ik advies en informatie over zaken als hechting, opvoeding, flesvoeding en sowieso gezond eten in de kraamtijd. Ik ben specialist op het gebied van het begeleiden van borstvoeding. Ik ben snel een vertrouweling van mijn cliënten en mensen delen veel met mij. Het krijgen van een kind is tenslotte een unieke gebeurtenis in een mensenleven. Werken in de kraamzorg is teamwork. Met de verloskundige maar vooral samen met het gezin draag ik zorg voor een goede dagelijkse gang van zaken. Ik neem alleen als dat nodig is een deel van de huishoudelijke taken voor mijn rekening. Het werken in de kraamzorg is vaak vrolijk en dynamisch. De mensen zijn niet ziek maar herstellende en vol emoties. Maar daarnaast ook vaak moe, onzeker en soms ook bang. Ik kan met alle soorten mensen omgaan (ook andere culturen) en vind het leuk om steeds weer te moeten aanpassen aan nieuwe situaties en verwachtingen. Van een probleem maken we een uitdaging.

 

Takenpakket:
Het takenpakket van kraamverzorgenden staat omschreven in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP). 
Wij zijn geen huishoudelijke medewerkers of kraamhulpen. Wij zijn zoals dit indicatieprotocol laat zien medische professionals. Wij geven antwoord op zorgvragen vanuit onze deskundigheid en die is geheel gericht op de het bevorderen en bewaken van de gezondheid van de (barende en pas bevallen) vrouw en de baby. Maar wij hebben een ruim takenpakket en vele mogelijkheden om dat te doen. Bij ons geen standaard oplossingen. Kraamzorg is per definitie persoonlijk en op maat binnen de grenzen van de voorwaarden in de zorgverzekeringswet die zijn vertaald in het LIP. Protocollen en richtlijnen ontwikkelt in de kraamzorg of andere plekken in de geboortezorg geven ons richting en een basis om verantwoord en zelfstandig ons werk te doen.


Bij het geven van kunstvoeding, max 45 uur door zorgverzekering vergoed (- 5.5u per dag dat u in het ziekenhuis verblijft)

Bij het geven van borstvoeding, max 49 uur door zorgverzekering vergoed (-6u per dag dat u in het ziekenhuis verblijft)

verdeling van de uren:

  1. verzorging en controle kraamvrouw        9 uur
  2. verzorging en controle baby                    7 uur
  3. voorlichting en instructie                        12 uur
  4. integratie baby in het gezin                    4 uur
  5. observeren, signaleren en rapporteren  5 uur
    1. administratie, facturatie                     1 uur   (thuis) 

 6. bij onvoldoende personeel vervallen volgende taken:        waarborgen hygiëne              8 uur

                                                                                                  huishoudelijke taken basis    3 uur

 

Beroepscompententieprofiel:
Het Kenniscentrum Kraamzorg is in 2016 gestart met de ontwikkeling van een nieuw competentieprofiel voor de kraamzorg. Ik ben als kraamverzorgende van de toekomst, opgeleid op het niveau verzorgende 3VIG en bevoegd en bekwaam  voor een aantal voorbehouden handelingen. Ik ben geregistreerd en volg scholingen o.a. via Kennis centrum kraamzorg.  Zo wordt mijn vak kraamzorg steeds aangepast aan de huidige tijd en verder ontwikkeld. 

 

(bron: Nederlandse Beroepsvereniging van Kraamverzorgenden)

 

Op de website kraamzorg 1-1 vind u meer informatie en ervaringen, maar u kunt uw ervaring ook op

mijn website achter laten: https://www.sandra-mostert.nl/ervaringen. BVD.